جوانان و دوران نامزدی
مشاوره خانواده
پرسش:
جوانی ـ که از پرسششان برنمیآید که دخترند یا پسر ـ پرسیدهاند:
راهنمایی کنید که در دوران نامزدی عقد کرده، دیدارهای دو طرف باید چهگونه باشد؛ همهروزه؟ هر هفته؟ یا چند ساعت؟
پاسخ ما:
تحلیل مسئله:
دوران نامزدی و عقد، اگر نیکو مدیریت شود، از شیرینترین دورههای ازدواج است.
ضرورت این دوران
1. آمادگی عاطفی
جدایی ناگهانی دختر و پسری که از کودکی در خانوادهای زندگی کردهاند و با اعضای آن مأنوساند، اندکی ناگوار است؛ ازاینرو بهتر است این جدایی مبارک، تدریجی باشد تا ناگواریاش حذف شود. همچنین برای «فاختههای جداآشیانه» دشوار است که ناگهانی «همآشیانه» شوند. باید زمانی بگذرد تا اندکاندک با هم انس بگیرند و آماده «زیستن شریکانه» شوند.
2. آمادگی تربیتی و عقلانی
دختر و پسری که بیشتر مسئولیت اداره زندگیشان بر عهده پدر و مادر بوده است، برای اداره زندگی مستقل، به آمادگی نیاز دارند. در دوران نامزدی و عقد، میتوان این آمادگی را کسب کرد.
3. آمادگی والدین
والدین، برای عروس و داماد کردن عزیزانشان، به زمان و فرصت نیاز دارند.
اصل پاسخ:
درباره این دوران خجسته، باید مباحثی دیگر نیز مطرح شود؛ مانند وظایف دختر و پسر در این دوران، نتیجه آن و پرهیز از آفتهای آن؛ اما این نوشته، که در قالب پاسخ به یک پرسش است، گنجایش آن مباحث را ندارد. از سویی، جوان پرسشکننده، برای دریافت پاسخش بیتابی میکند؛ ازاینرو به پاسخ ایشان میپردازیم:
1. برای دیدارهای دختر و پسر، در دوران نامزدی و عقد، میزان معینی وجود ندارد؛ اما این قاعده را رعایت کنید: دیدارها، رابطهها و گشتوگذارها به اندازهای باشد که نه محرومیت آورد و نه کلافگی ایجاد کند. «شیرین رفتن و شیرین آمدن» را رعایت کنید. عزیز بودنتان را نزد همسر و خانوادهاش حفظ کنید.
2. شما همسر شرعی و قانونی یکدیگر هستید؛ اما چون هنوز «همآشیانه» نشدهاید، احوال و امکانات خانوادهها را در نظر آورید. ممکن است اوضاع چندان آماده باشد که پذیرش رابطه همهروزه را داشته باشد و شاید چنان باشد که بیش از هفتهای یکی دو بار را گنجایش نداشته باشد.
3. اگر برادران و خواهران نوجوان مجردی در خانوادهها هستند، رعایت حال آنان را بکنید.
4. در همه احوال و نزد همه اعضای دو خانواده، حیا و ادب و نزاکت را مراعات کنید.
5. بیرون و گردش رفتنتان با اطلاع و اجازه خانواده دختر باشد. درست است که شما همسر شرعی و قانونی هم هستید و به اجازه کسی نیاز ندارید، اما تا دختر در منزل پدر و مادرش است، اجازه ایشان را با خود داشته باشید. اینجا جای قانون و حقوق نیست، جای اخلاق و مرام است.
6. در این دوران فرخنده، برای زندگی آیندهتان برنامهریزی کنید.
7. چند کتاب خوب، درباره دوران نامزدی و عقد مطالعه کنید.
اکنون سه کتاب را معرفی میکنیم:
أ. مظاهری، علیاکبر، جوانان و دوران نامزدی، قم، انتشارات پارسایان.
ب. همو، آداب عشقورزی، قم، انتشارات نورالزهراء.
ج. هراتیان، عباسعلی، راهنمای نامزدی، قم، مرکز مشاوره مأوا.
خداوند سبحان یاورتان باشد.
علیاکبر مظاهری
مجله "خانه خوبان"، شماره ۱۰۴، آبان ۹۶.
- ۹۶/۰۸/۰۵