مشاورهٔ تربیتی
ادامهٔ پاسخ استاد علیاکبر مظاهری به یک پدر فعال فرهنگی
بخش دوم سؤال شما این است: «بهخاطر فعالیتهای فرهنگی سرم شلوغ است و نمیتوانم برای فرزندانم وقت بگذارم.»
مشاورهٔ تربیتی
ادامهٔ پاسخ استاد علیاکبر مظاهری به یک پدر فعال فرهنگی
بخش دوم سؤال شما این است: «بهخاطر فعالیتهای فرهنگی سرم شلوغ است و نمیتوانم برای فرزندانم وقت بگذارم.»
مشاورهٔ تربیتی
پاسخ استاد علیاکبر مظاهری به یک پدر فعال فرهنگی
پرسش:
بنده روحانی هستم و زندگیام را وقف دین خدا کردهام و همچنین مردم مرا بهعنوان الگو میبینند. خیلی نگرانم که فرزندم خدای ناخواسته ناخلف بشود.
از طرفی سرم هم واقعاً شلوغ است و نمیتوانم زیاد برایش وقت بگذارم. چه کنم؟
لطفاً چند وظیفهٔ مشخص و اصلی و کلیدی را در قبال فرزندم بفرمایید که با انجام آنها خیالم راحت باشد، که وظیفهام را انجام دادهام.
مشاورهٔ تربیتی
ادامهٔ پاسخ استاد علیاکبر مظاهری به پدری اهل مشورت
بخش سوم سوالات:
١. والدین در برابر برنامههای تلوزیونی هیجانانگیز، چه تدبیری برای فرزندانشان داشته باشند؟
٢. برخی از کارتونهای تلویزیونی خشن است. رویکرد پدر و مادر در قبال برنامههای خشن، چگونه باید باشد؟
گزیدهٔ رسالهٔ حقوق امام سجاد علیهالسلام
حق دست
وَ أَمَّا حَقُّ یَدِکَ فَأَنْ لَا تَبْسُطَهَا إِلَى مَا لَا یَحِلُّ لَکَ فَتَنَالَ بِمَا تَبْسُطُهَا إِلَیْهِ مِنَ اللَّهِ الْعُقُوبَةَ فِی الْآجِلِ وَ مِنَ النَّاسِ بِلِسَانِ اللَّائِمَةِ فِی الْعَاجِلِ وَ لَا تَقْبِضَهَا مِمَّا افْتَرَضَ اللَّهُ عَلَیْهَا وَ لَکِنْ تُوَقِّرُهَا بِهِ تَقْبِضُهَا عَنْ کَثِیرٍ مِمَّا لَا یَحِلُّ لَهَا وَ تَبْسُطُهَا بِکَثِیرٍ مِمَّا لَیْسَ عَلَیْهَا فَإِذَا هِیَ قَدْ عُقِلَتْ وَ شُرِّفَتْ فِی الْعَاجِلِ وَجَبَ لَهَا حُسْنُ الثَّوَابِ مِنَ اللَّهِ فِی الْآجِلِ؛ و اما حق دست تو این است که آنرا به ناروا دراز نکنى چون در آینده به عقوبت پروردگار گرفتار میشوی و از زبان ملامت مردم در امان نخواهی بود و آنرا از کارى که به تو واجب کرده نبندى، ولى آنرا احترام کنى به اینکه از محرمات بسیارش ببندى و در بسیاری از کارهایی که به ضرر آن نیست به کار اندازى. چون دست تو در این دنیا از حرام باز ایستاد و خود را شریف داشت یا با عقل و شرافت به کار رفت، در آخرت از ثواب ارزشمندی برخوردار خواهد بود.
مشاورهٔ تربیتی
ادامهٔ پاسخ استاد علیاکبر مظاهری به پدری اهل مشورت
دو نکته طلایی
١. در محدودیتهایی که برای تماشای تلویزیون کودکمان قائل میشویم، به کودک استرس وارد نکنیم. مثلاً نگوییم یک ربع بعد، تلویزیون را خاموش میکنم.
در این صورت، هم استرس تمامشدن این زمان و هم نگرانی ناتمامماندن برنامهٔ تلویزیونی را به جان نحیف کودک میاندازیم.
بلکه بهتر است بگوییم که، وقتی این برنامه تمام شد، تلویزیون را خاموش کن یا خاموش میکنم.
٢. محدودکردن کودکان بهگونهای نباشد که فرزند، پدر و مادر را ظالم تلقی کند.
گاهی ما به کودکمان محرومیت و محدودیت میدهیم، اما او ما را عاقل و عادل میداند. از اینرو ممکن است در برابر محدودیتها قدری رنجور شود، اما پدر و مادر را ظالم نمیپندارد.
اما گاهی برخی از پدر و مادرها واقعاً به کودک ظلم میکنند.
مثلاً وقتی فرزندشان در حال تماشای برنامهٔ مورد علاقهاش است، مادر میگوید: پسرم، برو نان بخر. یا برو فلان کار را انجام بده.
کودک میگوید: کمی فرصت دهید تا این برنامه تمام شود، بعد کاری را که گفتید انجام میدهم، اما مادر تلویزیون را خاموش میکند.
این کار ظلم به فرزند است. در این صورت کمکم از حرمت پدر و مادر نزد او کاسته میشود و کودک از آنها بدش میآید. محبت والدین در دل فرزند کمرنگ و کمرنگتر میشود.
محبت پدر و مادر سرمایهٔ عظیم و گوهر ارجمندی است. این سرمایه را حفظ کنیم و تباهش نکنیم.
به قلم خانم نرگس صفرخانلو
۱۴ آذر ۹۸
سالروز میلاد با سعادت امام حسن عسکری (علیهالسلام) مبارک باد!
برگی از آموزههای امام عسکری (علیهالسلام):
❇️ زینت ما باشید و مایهٔ ننگ ما نشوید. محبت همهٔ انسانها را بهسوی ما جلب کنید و هر نوع زشتی را از ساحت ما دور سازید.
تحفالعقول، ص ۴۸۷.
» نور چشمانم
یکی از دعاهای هر روزم این آیه قرآن است: «رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ و َاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا؛ ای خدای ما، به ما از همسران و فرزندانمان آن ده که مایه روشنی و سبب خنکای چشمانمان باشند و ما را پیشوای تقواپیشگان قرار ده.» (سوره فرقان، آیه ۷۴)
۹ آذر ۱۳۹۸، ۳ ربیعالثانی ۱۴۴۱، خداوند رحمان، نوری بر نورهای چشمانم افزود و نوه ششم «علی» را به ما عنایت فرمود.
او فرزند دوم پسرم آقامحمد و عروسم سعیدهخانم است. نیز برادر نوه دیگرم حسینآقا است.
الاهی، نورچشمانم را از صالحان امت قرار ده. اِنَّکَ وَلیُّ النِّعَم.
علیاکبر مظاهری
مشاورهٔ روانشناسی
پس از یک هفته
پس از آنکه پاسخ آن خوانندهٔ عزیزمان را درباره افسردگی پاییزی دادیم، اکنون گفته و پرسیدهاند: به راهکارهایتان عمل میکنم و -خدا را شکر- حالم خیلی بهتر شده است.
یکی از راهها، نخواندن مطالب منفی و ناامیدکننده است. اینرا کاملاً عمل کردم و در بهبود حالم مؤثر بود. راه دیگر این است که مطالب امیدبخش بخوانم. نمیدانم چه بخوانم. لطفاً یک کتاب مثبت و امیدبخش و راهگشا معرفی کنید.
مشاورهٔ روانشناسی
پرسش:
آقا یا خانمی گفته و پرسیدهاند: تابستان که گذاشت و وارد پاییز شدیم، اندکاندک، از نشاطم کاسته شد و اکنون دلم گرفته و احساس افسردگی و دلمردگی میکنم. آنچه بیشتر آزارم میدهد، اندوهی است که در دلم لانه کرده و شادمانیام را ربوده است. تحمل این اندوه بیدلیل، برایم دشوار است. چه کنم؟
پاسخ ما:
تحلیل مسئله:
چون در فصل پاییز، روزها کوتاه میشود و آسمان گاهی ابری میگردد، نور کمتری به زمین میتابد. هوا نیز سرد میشود. از اینرو، انرژی کمتری به زمین و آدمی میرسد و همین، باعث افسردگی خفیفی میشود.
همگان این افسردگی ملایم را احساس میکنند، اما کسانی که زمینهٔ پذیرش اندوه و افسردگی را دارند، آنرا بیشتر لمس میکنند و گاهی آسمان دلشان ابری میشود و قطرههای اشک، در چشمانشان مینشیند.
اینک پاسخ به پرسش و بیان راهکارهایی برای عبور از این حالت ناخواستنی:
مشاورهٔ تربیتی
پرسش:
روایتی از رسول اکرم(ص) شنیدهایم که حضرت میفرمایند: فرزند هفت سال امیر، هفت سال بنده و هفت سال وزیر است.
به نظر میرسد براساس این فرمایش، ما موظفیم در دوران کودکی فرزندمان به تمام خواستههای وی تن بدهیم و بههیچوجه او را نهی نکنیم. از طرفی با عدمتذکر درخصوص خطاهای وی و فراهمآوردن تمام خواستههای فرزندمان، روحیهای در درون او شکل میگیرد که از آن با عنوان لوسبودن یاد میکنیم. با توجه به این موضوع، آیا باید ما هفت سال دهانمان را ببندیم و همیشه بلهقربانگوی کودکمان باشیم؟