دربانی دل (۲)
مشاوره اخلاقی - روانشناسی
اشاره:
در تاریخ ۹۷/۶/۱۵ پستی منتشر کردیم به نام "دربانی دل " که پرسشی بود و پاسخی. همان سوالکننده، چند سوال دیگر در باره پاسخ ما کردهاند و توضیح بیشتری خواستهاند.
اینک پرسشهای ایشان و پاسخهای ما را ببینید:
سلام بر استاد دانا و توانایمان.
پاسخ بسیار خوبتان را به سوالم خواندم. عنوان بسیار برازندهای برای این پرسش و پاسخ انتخاب کردید؛ "دربانی دل".
اکنون چند سوال دیگر دارم:
۱. در مورد نکته اول، آیا منظورتان این است که انسان باید مراقب دیدن و شنیدنش باشد؟ هرچیزی را نبیند و هرچیزی را نشنود؟
۲. منظورتان از ریلکسیشن، انجام همان حرکات منظم انقباض و انبساط است که در یوگا مطرح است یا منظورتان رفتن به حالت خلسه و آرامش با همین روش تمرکز بر تخته سیاه در ذهن است؟
۳. پاسخ شما، راهی است بسیار مناسب برای کنترل همه انواع خیالات و اندیشههای ناروا و آزاردهنده، نه فقط اندیشههای حاصل از شهوتهای ارضا نشده؛ مانند آنچه در پست "دختر عفتپیشه" خواندیم.
با تشکر از توجه شما.
پاسخ ما:
سلام و رحمت. مرحبا به شما که چنین دانایید. اکنون پاسخهای پرسشهایتان:
پاسخ سوال ۱: بله. نیز هر فکری را نکند. مراقب خطورات دل و ذهن خود باشد. دربان بیدار و هشیار، آن است که تیزبینانه کشیک بکشد و هیچ نامحرمی را به سرای دل و ذهن راه ندهد.
پاسخ سوال ۲: یوگا را بلد نیستم. اما منظور از ریلکسیشن آن است که با خوابیدن یا درازنشستن و تنفس عمیق و تمرکز فکر آغاز میشود، سپس همه عضلات بدن، حتی صورت و چشمها، کشیده و باز و بسته (منقبض و منبسط) میشوند و پس از یافتن آرامش و رفتن به خلسه، بر ذهن تمرکز میشود. ضمیر نیمهآگاه و ناخودآگاه فعال، میشوند. آنگاه هنگام فرماندادن به ذهن و روان است.
درباره ریلکسیشن مطالعه کنید. کتاب علمی - عملی پربرگی در این موضوع هست به نام "شادی روانی". کتاب خوبی است. تصاویری درباره عمل ریلکسیشن نیز دارد. آن را بخوانید. در نشریات روانشناسی، نیز در اینترنت، مطالبی در این باره وجود دارد.
پاسخ سوال ۳: بلی. همینگونه است که فرمودهاید. دایره آن بسیار وسیعتر است از کنترل اندیشههای شهوانی.
خدای پاکیها یاریتان کند.
علیاکبر مظاهری
- ۹۷/۰۶/۳۰