فراغت ویژه برای همسران (۵)
حکمتهای تربیتی
بخش پایانی
طرح فوق، علاوهبر فایدههایی که بیان شد و توانست زندگی آقای صلحجو و خانوادهاش را از بنبست بیرون آورد، حکمتهای تربیتی و روانشناختی دیگری نیز دارد. پارهای از آنها را بنگریم:
۱. کاستن از وابستگی افراطی کودکان به مادر و مادر به کودکان
وابستگی شدید، در قلمرو تربیت، آفت است. از مؤثرترین راهکارهای زدودن این آفت، همین دور نگهداشتن موقت است.
۲. دلبستگی بیشتر پدر به فرزندان و فرزندان به پدر
همانگونه که وجود رابطۀ عاطفی میان مادر و فرزندان، از جانمایههای حتمی تربیت سالم است، ارتباط عاطفی میان پدر و فرزندان نیز از بُنمایههای ضروری تربیت رشیدانه است. فرزند برای پرورش و رشد همهجانبه، هم مادر میخواهد و هم پدر. اینکه کودکان همواره با مادر باشند و هیچگاه با پدر نباشند، سبب کاستی در بالندگیشان میشود.
۳. تأمین نیاز عاطفی پدر
از نیازهای عاطفی پدر، مهرورزی به فرزند و لذّت بردن از وجود اوست. همانگونه که محرومکردن مادر از انسگیری با فرزند و مهرورزی به او، ستم به مادر است و روان وی را میآزارد، محرومیت پدر از مؤانست با فرزند، ستم به پدر است و جان وی را میرنجاند.
۴. لطافت زنانه؛ صلابت مردانه
تربیت جامع، نیازمند دو جانمایۀ نیرومند است: یکی «لطافت زنانه» که سرچشمۀ آن، روح لطیف مادر است؛ دیگری «صلابت مردانه» که معدن آن، جان سترگ پدر است. هر کدام از این دو نباشد، تربیت، تکبعدی میشود.
فرزند ـ خواه دختر، خواه پسر ـ برای بالندگی و رشادت، به این دو بُنمایه نیازمند است. نپنداریم که برای تربیت دختر، تنها لطافت زنانه بس است و برای پسر، فقط صلابت مردانه کافی است. هرگز! برای هر دو، هر دو لازم است.
۵. بهرهمندی از داناییها و تواناییهای پدر
مرد عاقل، داناییها و تواناییهایی در قلمرو تربیت دارد. از اینرو، شرط خردمندی است که همانگونه که برای تربیت فرزند از داناییها و مهارتهای تربیتی مادر بهرهمند میشویم، از داناییها و توانمندیهای پدر نیز بهره بجوییم.
وقتی مادر و پدر، هر دو، مربیان فرزندانشان باشند، همۀ این بهرهمندیهای ارجمند و افزون بر آنها حاصل میشود.
گزیدهٔ کتاب «فرهنگ خانواده» / علیاکبر مظاهری
- ۹۸/۰۴/۳۰