«آیا فرزندآوری مانع خدمت به کشور است؟»
«آیا فرزندآوری مانع خدمت به کشور است؟» اخلاق و خانواده از منظر قرآن و اهل بیت(ع) / نوشتاری از استاد علی اکبر مظاهری – بخش بیست و یکم
🔶 شفقنا هر روز ماه مبارک رمضان را با هدیهای از بوستان خجسته قرآن و اهل بیت(ع) با موضوع مهم «اخلاق و خانواده» به قلم حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر مظاهری استاد اخلاق و خانواده، مهمان خانه و خانواده ها خواهد بود. انتقادات و پیشنهادات مخاطبین به استاد علی اکبر مظاهری منتقل خواهد شد و آقای مظاهری پاسخگوی سوالات احتمالی مخاطبان عزیز خواهد بود.
استاد مظاهری در بخش بیستم و یکم نوشتاری که در اختیار شفقنا قرار داده، آورده است:
خانمی پرسیدهاند:
من و همسرم هر دو ۲۷ سال سن داریم و چهار سال است ازدواج کردهایم. زندگی خیلیخوبی داریم. با توجه به نیاز کشور، زندگی خودمان را وقف کارآفرینی و همچنین کار علمی مورد نیاز کشور کردهایم. علاوه بر مشکلات و دغدغههای کارآفرینی، هیچکدام علاقهای به بچه نداریم؛ مخصوصاً خودم هرگز، حتی قبل از ازدواج، از بچهها خوشم نمیآمد و الان هم دوست ندارم بچهدار شوم؛ اما با توجه به اوضاع جمعیتی کشور و نیز لزوم «زادآوری»، بهعنوان یک اصل اساسی فطری، اکنون من و همسرم وظیفهٔ اصلی خودمان را نمیدانیم. با حجم زیاد کار و تمایل نداشتن به فرزند، نمیدانیم به خاطر بچهدار نشدنمان، در برابر خداوند مسئول هستیم یا خیر؟ نمیدانیم زمان مناسب برای بچهدارشدنمان چه وقت است؟ تا کی میتوانیم به تأخیر بیندازیم؟ خواهش میکنم ما را راهنمایی کنید.
پاسخ ما
۱. الاهی شکر که – به تعبیر خودتان – زندگی خیلیخوبی دارید. خدا را بر این نعمت ارجمند شکرگزار باشید و این نهال فرخنده را رشد و کمال دهید. همچنین از این گوهر گرانسنگ صیانت کنید. مراقب باشید هرگز آفت نخورد. برای این هدف، دو کتاب «فرهنگ خانواده» و «آداب عشقورزی» ما را بخوانید.
۲. خدمت در مسیر رشد علمی، اقتصادی و اجتماعی کشور، از بهترین حسنات است که شما از آن بهرهمندید. الاهی شکر؛ اما امیر مؤمنان(ع) به مردمان زمان خلافت خویش میفرمود: «من شما را به بهای فاسدشدن خودم، اصلاح نمیکنم».*۱
این منطق دانایان و زیرکان است. اگر حضرت، همه مردم جهان را اصلاح میکرد، اما خودش فاسد میشد، هیچ نمیارزید و خسارت محض بود. از اینرو به صراحت میفرماید: من خودم را فدای شما نمیکنم. شما سعید شوید و من شقی؟ هرگز!
لازم نیست شما زندگیتان را وقف کارهایتان کنید. به قدر اعتدال کار کنید.
۳. کارآفرینی و کار علمی، منافاتی با فرزندآوری ندارد. بهخوبی قابل جمعاند. میشود هیچکدام را فدای دیگری نکنید؛ هرکدام به جای خود.
«که هر چیزی به جای خویش نیکوست.» *۲
۴. علاقهنداشتن به بچه را جدی نگیرید. خودتان گفتهاید «زادآوری یک اصل اساسی فطری است.» نمیشود که فطریات، نامطلوب جان انسان باشد. ما نمیدانیم که چه عاملی باعث بیعلاقگیتان به فرزند شده است؛ اما هرچه که هست، خلاف فطرت است و گذراست. سن که بالاتر رود، جای خالی بچه بهشدت احساس میشود. شما با تعبد به حکم فطرت که، خودتان آنرا قبول دارید، بیعلاقگی به فرزند را نادیده بگیرید و از ما، بهعنوان متخصص این عرصه، بپذیرید که حتماً علاقه به فرزند در شما ایجاد میشود؛ بیهیچ تردید.
۵. زادآوری، از درخشانترین ثمرههای حیات آدمیان است. فرزند، نسل ما را ادامه میدهد و مانع ابتر شدنمان میشود. فرزند، گلی است از بوستان بهشت. فرزند، مایه برکت و طراوت و لطافت حیات اینجهانی است. نیز سرمایهای است برای جهان آخرتمان.
۶. به تعبیر خودتان، به خاطر بچهدار نشدنتان در برابر خداوند، مسئول هستید. بله مسئول هستید! آفرین به شما که چنان مؤمنید که خواهان ادای مسئولیت خود در قبال خداوندید.
۷. تا کی میتوانید به تأخیر بیندازید؟ زنوشوهری ۲۷ ساله و پس از چهار سال ازدواج، اکنون زمان فرزندآوریشان است. تأخیر بیشتر، به صلاح نیست. از قوای جوانیتان کاسته میشود. نمیخواهیم نگرانتان کنیم، اما از نظر بیولوژیکی هم تأخیر انداختن به صلاح نیست. نگران نشوید و با توکل به خدا و ملاقات با پزشکی دانا و توانا و متدین، با تخصص زنان و زایمان، اقدام به فرزندآوری کنید.
خوب است در ادامه، با متخصص تغذیه نیز مشاورهای داشته باشید.
کتاب «من و کودک من» از دکتر جواد فیض را داشته باشید و مطالعه کنید.
۸. این آیه از سورهٔ فرقان را، که در اوصاف بندگان ناب خداوند است، زیاد بخوانید:
رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّهَ أَعْیُنٍ؛ خدایا! خدای ما! همسران و فرزندان ما را مایهٔ خنکا و روشنای چشممان قرار بده.*۳
هرگاه نیاز شد، با ما مشاوره کنید، هیچ دریغی نیست.
خداوند سبحان یاورتان باشد.
پینوشتها:
۱. نهجالبلاغه، خطبه ۶۹
۲. شیخ محمود شبستری، گلشن راز
۳. سوره فرقان، آیه ۷۴
- ۰۰/۰۲/۱۴