طلاقهای انتحاری!
#طلاقهای_انتحاری!
#نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
شکافتن این سقف، ناروا است!
از زبان مشاور
مشاورهٔ خانواده
آقای «سمندری»، که مردی میانسال، بلکه کهنسال است، دو دخترش طلاق گرفته بودند. از او پرسیدم:
چرا دخترانتان، از همسرانشان جدا شدند؟ آن پدر فروشکسته گفت: «با هم نساختند.»
با تعجب گفتم: همین؟! گفت: «بله. فقط همین.» گفتم: حالا از طلاقشان راضیاند؟
گفت: «نه! هردو پشیماناند. وضعیتشان بدتر از قبل از طلاق شده؛ بسیار بدتر.»
گفتم: قبل از طلاق، مشاوره کردند؛ با مشاوری دانا و توانا؟ گفت: «نه! خودشان تصمیم گرفتند. شوهرانشان را هم راضی کردند. طلاق توافقی گرفتند.»
گفتم: این طلاق توافقی، که زمانی راهکاری بود برای بازکردن گرهای از مشکلی، اکنون شده ابزاری برای شکافتن سقفهایی که شکافتنش ناروا است.
آقای سمندری گفت: «معنای سخنتان را خوب نمیدانم، اما این را خوب میفهمم که سقف خانهام بر سرم آوار شده. من که در دوران بازنشستگیام و تازه میخواستم استراحتی کنم، کارهایم بیشتر شده. باز شدهام عیالوار. علاوهٔ بر هزینههای اضافهشده بر زندگیمان، بهشدت نگران آیندهٔ دخترانم هستم. چشمانداز چشمنوازی برای آیندهشان نمیبینم.»
پدر درمانده، سکوت کرد. من هم. سپس آهی اندوهدار کشید و پرسید: «طلاق دخترانم نابهجا بوده؟»
گفتم: نمیدانم. اطلاعاتم دربارهٔ طلاقهایشان اندک است. توضیح دهید.
توضیح داد؛ بهتفصیل. گفتم: بله. طلاقهایشان ناروا و نابهجا بوده. میشد که نشود.
پرسید: «باید چهکار میکردند؟ چهکار میکردیم؟»
گفتم: قبل از اقدام به طلاق، باید چنین شود:
۱. استفاده از گذر زمان
بسیاری، بلکه بیشتر طلاقها با خشم است. خشم، عصبانیت، رنجیدگی خاطر، باعث عجله میشود. شتابزدگی، سبب تصمیمهای ناپخته میشود. به همین دلیل است که بیشتر زوجهای طلاقی، پس از طلاق، پشیمان میشوند؛ چهار نفر از پنج نفر، از روز پس از طلاق تا دو سال بعد.
در مشاورههایم چنین یافتهام که از هر پنجنفر طلاقی، چهارتایشان پشیمان میشوند. زمان این پشیمانی، از پس از طلاق تا دو سال است. اینکه در آموزههای دینیمان آمده:
«العَجَلَةُ مِنَ الشَّیْطانِ وَ التَأَنی مِنَ الرَّحمان»؛ عجله از شیطان است و تأمل و آرامش از خدای رحمان. (امیر مؤمنان، غررالحکم)
و در زبان مردم هم هست که میگویند: «عجله، کار شیطان است»، این سخن، دربارهٔ طلاق، بسیار نمایان است.
حقا که عجلهٔ در طلاق، نوعی انتحار است؛ خودکشی روانی، خانوادهکشی، براندازی خان و مان.
زوج جوانی، که مجادلههایشان اندک نیست و چندبار تصمیم به طلاق گرفتهاند و منصرف شدهاند، به من سفارش کردهاند که: «هر وقت دیدید ما میخواهیم اقدام به طلاق کنیم، نگذارید، مانع شوید، تا عصبانیتمان فرونشیند و سر عقل بیاییم و منصرف شویم.»
گذر زمان، بسیاری از مسائل را حل میکند. باید خود را روی امواج ملایم گذر زمان انداخت تا به ساحل نجات رسید. کثیری از گرههای افتادهٔ در ذهن و روان و زندگی را پنجههای گذر زمان میگشاید.
حقا که گذر زمان، گذرگاهی مبارک است برای عبور از بحرانها! و حقا که در بغرنج طلاق، سپردن افکار متشنج به خنکای نسیم امواج زمان، کار عاقلان است. اگر همسران طلاقی، زمان پشیمانی پس از طلاق را (که گفتیم از فردای طلاق آغاز میشود و تا دو سال پس از آن ادامه مییابد)، مصروف قبل از طلاق کند، چهار طلاق از پنج طلاق، واقع نمیشود. حتماً واقع نمیشود.
۲. مشاورهٔ پیش از طلاق
منظورم مشاورههای اجباری در دادگاه طلاق نیست. بلکه قبل از طلاق، با آرامش و اختیار، مشاوری دانا و توانا را انتخاب کنند؛ مشاوری «مرضی الطرفین»؛ یعنی هردو همسر قبولش داشته باشند، بهگونهای که سخن او برایشان حجت باشد. تا آن مشاور دانا و توانا، رأی به طلاق نداده، اقدام به طلاق نکنند.
اینگونه مشاوره، قابلیت آن را دارد که آن چهار طلاق از پنج طلاق را حذف کند، بلکه بدل به صلح کند.
حقا که سود کلان است.
مطالب دیگری نیز برای آقای سمندری گفتم که قبلاً در نوشتهها و مصاحبههایم بیان کردهام. اینجا تکرار نمیکنم. به آنها مراجعه کنید. بهخصوص کتاب «نبرد بیبرنده»مان را بخوانید.
۱۷ مهر ۱۴۰۱
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
- ۰۱/۰۸/۲۱