رفاقت پدر و مادر و فرزند بالنده
رفاقت پدر و مادر ⬅️ فرزند بالنده
حکمتهای تربیتی (۳)
#نویسنده_و_مشاور: #علیاکبر_مظاهری
در آموزههای دینی ما فراوان آمده است:
نیکی را با کردارتان، و نه فقط با گفتارتان، به دیگران بیاموزید. مردمان را با رفتارتان، نه تنها با گفتارتان، به خیر دعوت کنید:
«کُونُوا دُعَاةَ النَّاسِ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِکُمْ لِیَرَوْا مِنْکُمُ الِاجْتِهَادَ وَ الصِّدْقَ وَ الْوَرَع»۱
این اصلِ اصیل، در عرصهٔ تربیت فرزند، جایگاه ارزشمندی دارد. چه بسیارند پدران و مادرانی که برای تربیت نیکوی فرزندانشان، سخت میکوشند؛ از آموزههای علمی - تربیتی، بهرهها میجویند، اما برخیشان ثمرههای قابل انتظارشان را نمییابند. چرا؟
پاسخ به این چرا، چندین و چند است. یکی از آنها این است:
رفاقت پدر و مادر
یافتهای دارم گستردهدامان: هرگاه و هرجا که کودکی یا نوجوانی را میبینم که باادب است، شاداب است، خوشتربیت است، و پدر و مادرش را نمیشناسم، احتمال قوی میدهم که پدر و مادرش با هم مهرباناند، با هم رفیقاند. اگر مجالی حاصل شود و ایشان را بشناسم، مییابم که احتمالم درست بوده است؛ در بیشتر موارد. و هرجا کودکی یا نوجوانی را میبینم که نامؤدب است، ناشاد است، بدتربیت است، حدس میزنم که پدر و مادرش با هم نامهرباناند، نارفیقاند. و اگر فرصتی دست دهد و ایشان را بشناسم، مییابم که حدسم درست بوده است، در اکثر مواقع.
از اینروست که میگوییم: والدین، پیش و بیش از آنکه فنون تربیت را بیاموزند، اصل «رفاقت با هم» را دریابند، تا فرزندانشان مایهٔ شادی قلبشان و سبب روشنای چشمانشان شوند.
از هدفهای اصلی والدین، نیز از آرزوهای دلپسند ایشان، بالندگی سرفرازانهٔ فرزندان است. آیا رسیدن به این هدف و برآمدن این آرزو، دستیافتنی است؟ بله.
راه زودوصول به این آرمان، رفاقت خود والدین است. اگر این «رفاقت»، تأمین باشد، رسیدن به آن «هدف»، دستیافتنی است، و برآوردهشدن آن آرزو، شدنی است.
والدینی را میبینیم که برای تربیت نیکوی فرزندانشان، کتابهای فراوانی در موضوعهای تربیت، روانشناسی، بهداشت، میخوانند. آفرین به ایشان! و در مسیر بالندگی فرزندان و سلامت روانی آنان و نیکویی ادب آنها بسیار میکوشند و در راه تربیت آن دلبندانشان هزینههای فراوان میکنند؛ هزینههای طاقتی، ثروتی. مرحبا به ایشان! اما برخی از ایشان به هدفهای مطلوبشان نمیرسند یا به همهٔ آنها نمیرسند. چرا؟
یکی از دلیلها این است که خودشان؛ پدر و مادر، با هم رفیق نیستند. این نارفیقی، مانند باتلاقی، کوششها و هزینههای ایشان را میبلعد، تباه میکند، عقیم میگذارد.
«توفیق رفیقی است که به هر کس ندهندش.» توفیق، از آنِ رفیقان است.
هان، پدران و مادران! بیاییم برای سلامتی روانی - اخلاقی - جسمانی فرزندانمان و برای توفیقمندی خودمان، با هم رفیق باشیم. اگر ما والدین با هم رفیق باشیم، با هم مهربان باشیم، سلامت فرزندانمان و سعادت خودمان تأمین است.
به امید خدا.
۲۵ خرداد ۱۴۰۳
۱. امام صادق - علیهالسلام - بحارالأنوار، علامه مجلسی، ج ۶۷، ص ۳۰۹.
ما را در رسانههایمان دنبال کنید 👇
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
- ۰۳/۰۵/۱۷