چشمه سار عطوفت
پیامبرمان فرمودهاند:
"آن کس که فرزند خویش را ببوسد، خدای سبحان برایش حسنه و پاداشی مینویسد. هرکس فرزندش را شادمان کند، خداوند، در روز قیامت، شادمانش میکند." (کافی، ج ۶، ص۴۸)
.
کودک و نوجوان، پیش و بیش از آنکه به خوراک و پوشاک نیازمند باشد، به «محبت» و «احترام» نیازمند است. محبت، خوراک جان است و کمبود آن سبب پژمردگی و افسردگی روان میشود. بسیاری از انحرافهای اخلاقی و عقدههای روانی و فرسودگیهای عصبی، برآمده از نبود یا کمبود محبت و عزت نفس است.
هشدار
همانسان که انسان گرسنه و تشنه، میکوشد تا از هر راهی غذا و آب به چنگ آورد، آن کس نیز که تشنه محبت و احترام است میکوشد تا به هر وسیله و از ناحیه هرکس، این تشنگی را فرونشاند، و ای بسا که در این راه، طعمه صیادان شیاد شود و به ورطه تباهی افتد.
بر پدر و مادر، فریضه است که جان و روان فرزند را سرشار از محبت کنند تا روح لطیف او، بالنده شود و استعدادهایش شکوفا گردند و به سر منزل رشد و کمال برسد.
حضرت موسی از خدای سبحان پرسید: «چه چیزی نزد تو محبوبتر است؟» خداوند فرمود: دوستی کودکان." (بحار، ج ۱۰۴، ص ۹۶)
استاد شهید مطهری، در این باره، سخنی حکیمانه دارد:
وجود زن باید از وجود مرد، عطوفت و احساسات بگیرد تا بتواند فرزندان را از سرچشمه عاطفه خود سیراب کند. مرد مانند کوهسار است و زن به منزله چشمه و فرزندان به منزله گلها و گیاهان.چشمه باید باران کوهساران را دریافت و جذب کند تا بتواند آن را به صورت آب صاف و زلال بیرون دهد و گلها و گیاهان و سبزهها را شاداب و خرم نماید. اگر باران به کوهستان نبارد، یا وضع کوهسار طوری باشد که چیزی جذب زمین نشود، چشمه، خشک و گلها و گیاهان میمیرند. پس همان طوری که رکن حیات دشت و صحرا، باران و بالاخص باران کوهستانی است، رکن حیات خانوادگی، احساسات و عواطف مرد نسبت به زن است. از این عواطف است که هم زندگی زن و هم زندگی فرزندان صفا و جلا و خرمی میگیرد.» (نطام حقوق زن در اسلام، صدرا، چاپ پنجم، ۳۲۶)
علیاکبر مظاهری
- ۹۷/۰۴/۱۶