میلاد کتابی دیگر
کتاب «از زبان مشاور»، منتشر شد.
مقدمه نویسنده:
ما، همگیمان، به مشاور و مشاوره نیازمندیم؛ در مسائل فردی، خانوادگی، اجتماعی. مانند نیاز به پزشک و پزشکی، در همه رشتههای پزشکی. این نیاز را عقل میگوید، شرع بر آن فتوا میدهد، و دانش و تجربه بر آن مهر تأیید، بلکه تأکید، مینهند.
اما حکایت این «از زبان مشاور»:
در این کتاب، که در پنج فصل تدوین شده، به هر سه قلمرو ورود کردهایم (فردی، خانوادگی، اجتماعی). امّا سهم مسائل خانوادگی بیشتر شده است. این «بیشتری»، نه به اختیار ما، بلکه به سبب نیاز جامعه و مراجعه مراجعانمان و پرسش پرسشگرانمان است.
عمده مطالب کتاب، در سه قلمرو، سامان یافته است:
۱. مشاورههای حضوری؛
اینها محصول مشاورههایمان در مراکز مشاوره است. بیشتر در مراکز مشاوره حوزههای علوم اسلامی و دانشگاهها. مشاورههای حضوری را با عنوان «از زبان مشاور» آوردهایم. نام کتاب، برآمده از همین عنوان است. اینها بهترین و زیباترین مطالب کتاباند.
۲. مشاورههای غیر حضوری؛
اینها مشاورههای مکتوباند که از طریق نامه، ایمیل، سایت، پیامرسان انجام گرفتهاند. پارهای از اینها پرسش و پاسخهای مجلهای و نشریهای است. خوانندگان مجله و نشریه پرسیدهاند و ما پاسخ دادهایم. بهعلاوه مشاورههای تلفنی.
۳. نوشتههای غیر مشاورهای؛
اینها نوشتههایی است که در قلمرو خانواده و مسائل همسران و تربیت فرزندان نوشتهایم. اینها درباره پنج رکن خانواده است؛ زن، شوهر، فرزند، پدربزرگ، مادربزرگ.
ما خانواده را سهرکنی نمیدانیم؛ زن، شوهر، فرزند. بلکه خانواده را پنجرکنی میدانیم؛ زن، شوهر، فرزند، پدربزرگ، مادربزرگ. ایشان ارکان اصلی بنای خانوادهاند.
نکته:
این اثر، در پنج فصل، صورت پذیرفته است:
فصل یکم: آغاز راه
موضوع این فصل، ازدواج است؛ جانبهایی از جوانب ازدواج را کاویدهایم و به پرسشهای مراجعان و پرسشگرانمان پاسخ دادهایم.
فصل دوم: انتخاب همسر
در این فصل، معیارهای انتخاب همسر، نیز مسأله خواستگاری را کاویدهایم و پارهای از راهکارهای گزینش همسر را نمایاندهایم. نیز سؤالهای جوانان را مطرح کرده و پاسخ دادهایم.
فصل سوم: دوران نامزدی و عقد
در این فصل، بر پله سوم نردبان زندگی خانوادگی ایستادهایم، دستان لطیف جوانانمان را گرفتهایم، و ایشان را برای رفتن به پله چهارم، یاری و همراهی کردهایم.
فصل چهارم: پس از ازدواج
در این فصل، که فربهترین فصل کتاب است، جوانانمان مرحلههای آغازین زندگی را گذراندهاند و در منزلگاه چهارم، منزل گرفتهاند و «همآشیانه» شدهاند. ما، در همراهی ایشان، مهارتهای زندگی مشترک را برایشان بیان کردهایم و به پرسشهایشان پاسخ گفتهایم.
فصل پنجم: فرزندان و تربیت
در این مرحله، که فاختههایمان در اندیشه فرزندآوریاند یا فرزند آوردهاند، نقش والدین را در ایجاد و پرورش ثمرههای حیاتشان نمایاندهایم. این عرصه، میدانی است پررمز و راز، که پدران و مادران، بهویژه زوجهای جوان، به راهنماییهایی، مساعدتهایی، و همدلیهایی نیازمندند تا صالحانی و رشیدانی را بالنده کنند.
نکته:
نامهایی که در مباحث «از زبان مشاور» و «حکایتها» و «نمونهها» آمده است، مستعار است. نام واقعی کسی را نیاوردهایم و داستان مشهوری را که قابل شناسایی باشد، مطرح نکردهایم. اما اینکه چرا به جای نام مستعار، از رمزها و حروف الفبا (مانند آقای الف، خانم ب) استفاده نکردهایم، زیرا نامها بهتر و بیشتر در ذهن خواننده میمانند تا حروف و رموز، و نیز نام، دلپذیرتر و جاندارتر است.
حقگزاری:
شرط حقگزاری است که از کسانی که در پدیدآمدن این اثر، یاریمان کردهاند، سپاسگزاری کنیم.
در تدوین این کتاب از یاوری و همکاری ایشان بهرهمند بودهایم: جناب آقای محمد دهقانیزاده (طلبه سطح خارج حوزه، مقطع دکترای دانشگاه، استاد دانشگاه). جناب آقای جواد فهیمی (طلبه حوزه، مهندس عمران). جناب آقای علی حاجوی (کارشناس ارشد تفسیر و علوم قرآنی، همکار و یاورمان در دانشگاه قم، استاد دانشگاه). خانم مهندس فاطمه کوثر (مقطع دکترای دانشگاه). خانم سیّده زهرا حسینی (کارشناس زیست سلولی مولکولی). جناب آقای محمدحسن استادی مقدم، که کار ویرایش کتاب را بر عهده دارند.
نیز عزیزانی دیگر که نامشان در اثنای کتاب میآید. نیز همه ارجمندانی که یاریمان کردهاند. از همگی ایشان سپاسگزاریم و از خداوند سبحان، برایشان، پاداش فراوان میطلبیم.
دیدگاهها، نقدها، و پیشنهادهای شما خوانندگان ارجمندمان را بر دیده سپاس مینهیم و از آنها در تکمیل کتاب و در ادامه راه، بهره میجوییم. و در همه حال، از خداوند سبحان، مدد و هدایت میطلبیم. إنَّهُ وَلیُّ النِّعَم.